20 DE TRUPE DIN ROMÂNIA PE CARE TREBUIE NEAPĂRAT SĂ LE ASCULȚI

Pentru că la noi în trupă se ascultă foarte multă muzică din spațiul spaţiul carpato-danubiano-pontic (nu o ardem numai cu Twenty One Pilots, Judas Priest, Foo Fighters sau Highly Suspect), am decis să facem o compilație cu trupele noastre preferate de pe la noi. Mă rog, ele sunt mai multe, dar 20 e un număr rotund și frumos și lui Mădălin i-a fost lene să mai facă research pentru restul de 37, așa că here it goes:


1. The Sonic TasteO formație de pe la noi care sună ‘America’, cum ne place nouă, audiofililor, să spunem. Pe lângă calitatea extrem de profi a producției audio și video, muzica lor e catchy, antrenantă iar live-urile lor te sparg, pur și simplu, dă Baby Jesus în tobele alea cu sete, sânge și sudoare. De ascultat la sală, pe stradă, dimineața, seara, atât de cei mai tineri, cât și de cei mai în vârstă.

Piesa preferată: In Your Eyes

2. FrontPentru că sunt după mintea noastră NU-metal românesc compus, executat și înregistrat la cele mai înalte standarde. Mesajul pieselor este unul super deep pe care îl înțelegi altfel după fiecare ascultare, iar pachetul lor de show e complet.

Atât în live-uri, cât și în melodiile de studio, simți revival-ul Kornish, Limp Bizkit-uos sau P.O.D.-an peste care se adaugă dress code-ul ăla marfă de alternativ cu elemente de skateboarding, basket și șepci snapback de rap. These guys are the real deal, sperăm să împărțim scena cu ei vreodată.


Piesa preferată: Colț De Gând

 

3. Basska
Un nucleu sudat din ceea ce a însemnat East Roots până că Mistah Boogie să plece dintre noi + mici schimbări/permutări. Reformați sub numele de Basska și cu o nouă idee de blenduială ne-au rupt cu 2 super single-uri lansate prin 2014-2015: Funked up și Eastern Blend. 

Basska e genul de trupă cu turnee în afară, genul de trupă la al cărei concert lumea o ia razna și arde calorii. De 2 ani de când au intrat în brigada Culese din cartier au scos și piese în limba română ce pe noi ne-au atins până la epicentru: Orașul meu & Inimă și suflet. Și asta nu s-a întâmplat doar pentru că rajahul Bean e în spatele pozei lor de grup.

De curând a apărut în peisaj și Florian Avramescu (Phlo the Shaolin) care by the way, dacă ai avut nopți albe în B52 în ultimii ani, să știi că pe DJ-ul ăla lui ți-ai rupt capul. Pentru gearheads: avem o pedală delay cumpărată de la ei. Guess it! :)))

 

Piesa preferată: No Bad Vibes

 

4. Am Fost La Munte Și Mi-a Plăcut
Ca să fiu sincer, până să apară ei pe piață nu știam ce-i ăla post-rock și nu m-aș fi gândit că o să-mi placă vreodată muzica fără versuri, dar vreo 7 concerte și 3 albume de la ei mi-au deschis apetitul către genul ăsta și uite așa mi-am adăugat la playlistul de pe Spotify: God Is An Astronaut, If These Trees Could Talk și, ceva de pe la noi, Fluturi Pe Asfalt. 

Piesa preferată: Am Adus Băutura, Fetelor

5. Nuanțe
Un funk cinstit cu de toate: și piese de dragoste, și piese de dat din cap, și piese de plâns în camera de cămin. De verificat neapărat de fanii Red Hot Chili Peppers, de ascultat de oricine. Plus, sunt super băiețași. 

Piesa preferată: M-ai Prins

 

6. RoadkillSodaI-am descoperit în 2015, când au cântat în deschidere la Slash. RKS e o trupă foarte ambițioasă, cu un brand mișto și o discografie destul de variată (dacă primele albume sunt mai spre desert/psychedelic, cele mai recente au un appeal mai mare pentru publicul larg). Mi-a picat fața când am aflat că au cântat cu Nick Oliveri.


Piesa preferată: Dip

 

7. Ska-nk
Printre cele mai energice trupe din România, probabil mulți îi știți, iar dacă nu ați ascultat până acum ‘Skafandru’ Nelu’ sau ‘Fata cu bretonul roz’, check this out now yo!. O trupă de ska punk pe care o recunoști de la o poștă după piesele pe care sigur le vei fredona împreună cu ei la fiecare concert. Punk premium românesc cu abordări instrumentale americane gen Blink 182, Sum 41 sau Sublime. They really sold their souls to punk-rock. 


Să nu mai spunem că sunt suuuuper faini la stat la povești cu ei. Singurul defect al acestei trupe? Că e tocmai din Baia Mare și e uzură mare pentru băieți să vina și să îi vedem des în zonele noastre. Cu toate astea, vin de câteva ori pe an în București și mereu iese tare la concerte, cu febră musculară a doua zi.  
  

Piesa preferată: Asta-i Pentru

8. Alexu and The Voices InsidePrimul loop artist român descoperit de noi care face și concerte live. Între timp am mai aflat și de alții (Maru sau Mihail), dar el va rămâne în sufletul nostru mereu la un centimetru peste ceilalți pentru că este primu’ văzut, primul plăcut. Încă nu și-a găsit tupeul să cânte în limba română deși a fost îndemnat și de mai marii industriei în cadrul emisiunilor pe care le-a susținut.  

  

Tipul asta cântă mult, călătorește mult și pare doar o chestiune de timp până va fi pe lineup-ul festivalurilor mari. Alex al nostru se laudă că l-a cazat odată să doarmă la el după un concert în București organizat de Pure Indie Records. A uitat să facă poză, maybe next time. Cu piesa asta Alexu a părăsit în glorie scena la deschiderea primului concert ever în România al lui Jacob Lee:

 

Piesa preferată: By My Side

 

9. The Kryptonite Sparks
Primul lor EP m-a dus cu gândul la Arctic Monkeys, deși, pe măsură ce discografia lor înaintează, pare că își găsesc în cele din urmă o identitate a lor prin lansarea pieselor Interlocutor, Până Acasă La Ai Mei sau Noapte În Nord.


Piesa preferată: Interlocutor

 

10. For The Wicked
Attention! We’re entering metal territory. Am avut plăcerea să-i descopăr când au fost opening act pentru Enter Shikari astă vară și după i-am avut pe repeat vreo două săptămâni. Nu știu alții cum sunt, dar îmi place mult noua lor direcție de trap metal.  

Piesa preferată: Beez Neez

 

11. BreathelastUna dintre cele mai longevive trupe de metal (post-hardcore) de pe la noi. Mă bucur tare mult când îi mai prind pe la câte un festival.

Piesa preferată: Monstrul

 

12. Ana ComanPrintre cele mai mișto apariții ale noului val de trupe românești (da, o includ la trupe, că are full band live). Love her voice!


Piesa preferată: Contratimp

 

13. JINXY VON D’ERS
Și, ca să continui cu female-fronted bands de pe la noi, nu am cum să nu-i menționez și pe Jinxy. Vreau să știu și eu ce energizante bea tobarul lor înainte de concert.

Piesa preferată: Sugar Rush

 

14. Aeon Blank
‘Fluturi Albi’ e printre cele mai mișto piese românești scoase în ultima decadă. Atât vă zic.

Piesa preferată (în afară de cea menționată mai sus): Star Babies

 

15. Luna AmarăNu cred că trupă asta are nevoie de introducere, dar o s-o trec prin filtrul experienței personale. Deși îi ascultam de prin liceu, i-am văzut live pentru prima oară la Poiana Urbană în 2012. Mi-au plăcut mult chitara solo cu influențe metal (Judas, Metallica) și basul thunder-like.


Piese preferate: Oraș, Ego Nr. 4

 

16. N.O.R.N.O.R. m-au surprins plăcut în 2017, când i-am descoperit la festivalul Lupii Liberi. Cântă un rock alternativ cu influențe puternice de metal. Cei doi chitariști se completează foarte bine atât pe ritm, cât și pe părțile de solo, lucru care se vede foarte bine pe ultimul lor album, ‘Julia’s Set’, lansat anul trecut. 


Piesa preferată: În Fiecare Gând

 

17. Trupa SpamPersonal, îl știu pe Cosmin Vaman de când cânta singur pe la festivaluri de folk prin țară; de atunci m-a captivat muzica lui plină de sentimente și ironie fină. Când a înființat SPAM, am fost foarte entuziasmat, pentru că multă lume își imagina piesele lui cu full band și nu cred că a fost cineva dezamăgit. De recomandat pentru persoanele care vor o muzică uplifting, cu un mesaj foarte sensibil și care te unge pe suflet.


Piesa preferată: Liliac

 

18. Sticks And Stones


Alternative cu punk și rock ‘n’ Roll. Acum vreo 4 ani îi vedeam prima oară în regie unde lansau și clipul la piesa ‘Cui?’, un imn perfect pentru plecat în Vamă. S-au reunit și și-au schimbat puțin componența. Am auzit că le place pizza, sau ceva de genu’. Tot răul spre bine, așteptăm să îi revedem pe scenă și doar cu o chitarăăăăăă să fugiiiiiim în Vamăăăăăă. 

 

Piesa preferată: Fuck it, punem tot albumul ‘Take it to the heart’

 

19. The Purple DandiesFunk. Și reggae. Și rock. Și punk. Și caterincă, dar și serios. O altă trupă de pe la noi care aduce foarte mult a RHCP. Un trio cu realizări muzicale faine, lansări în Expirat și povești mișto. Așteptăm următorul album.


Piesa preferată: Îmi Place

 

20. om la lunăPentru că ne-a ajutat să ne găsim liniștea.

Piesa preferată: Liniștea

 

 

 

 

O trupă de rock alternativ din București aflată la granița dintre underground și mainstream, Jack of all Trades ia radio rock-ul de la începutul anilor 2000 și îl aduce în prezent, cu puternice influențe de hip-hop, post-rock și heavy metal.